A Chefree AFG01 egy 2 az 1-ben megoldás azoknak, akik egészségesebb alternatívát keresnek a sült ételek elkészítéséhez, ugyanakkor nem akarnak lemondani a grillezés élményéről.

A Chefree AFG01 egy innovatív konyhai eszköz, amely ötvözi a forrólevegős sütő és a grill előnyeit. Remek megoldás azoknak, akik egészségesebb alternatívát keresnek a sült ételek elkészítéséhez, ugyanakkor nem akarnak lemondani a grillezés élményéről. Az egész családot jóllakató 6 literes űrtartalmával és 1660 wattos teljesítményével ígéretesnek tűnik. Tesztünk során kiderítjük, hogy a Chefree AFG01 valóban olyan sokoldalú és hatékony, mint ahogy azt a gyártó állítja.

Ha Ön is azok közé tartozik, akik szeretik a ropogós, sült ételeket, de szeretnének egészségesebben élni, akkor a Chefree AFG01 air fryer érdekelheti. Tesztünkben megmutatjuk, hogy ez a készülék miként tud segíteni abban, hogy minimális zsiradékkal készítsük el ételeinket, megtartva azok eredeti ízét és állagát.

A Chefree AFG01 dupla csomagolásban érkezett. A belső színes dobozon minden fontos paraméter fel van tüntetve a benne tanyázó szerkezetről. A pakkban az air fryer, egy hat literes kosár, egy rozsdamentes acél kosár, egy grillrács, felhasználói utasítás, valamint egy segédletet találunk. Az utóbbi nagyon hasznos, az ételek sütési idejével, hőmérsékletével kapcsolatos információk vannak benne.

A 426 x 343 x 347 mm-es dimenziókkal és 5,7 kg-os tömeggel rendelkező, rozsdamentes acél és hőálló műanyag elemekből építkező air fryer látványos minden konyhapulton. A három fül és a középen elhelyezett érintőpaneles LCD-kijelző érdekessé teszi a szerkezetet.

Az 1660 watt névleges teljesítményű Air Fryer – és az összes többi ilyen készülék – működési elve egy nagyon egyszerű fizikai jelenségen, a termikus konvekción (hőáramláson) alapul. A gépben a kivehető sütőtálca felett egy spirál alakú fűtőszál és egy ventilátor van, amely forró levegőt keringet 360 fokban az alapanyagok körül. Ez gyakorlatilag egy konvekciós kemence, amelyben a meleg levegő alacsonyabb hőmérsékletű testtel érintkezik. A forró levegő felfelé emelkedik, míg a hideg lefelé halad, ezáltal konvektív mozgások keletkeznek.

A puding próbája az evés, a sütő próbája a sütés – és utána az evés -, nézzük meg mire elég a 6 literes össztérfogat és az 1600 W-os teljesítmény, amelyet természetesen a sütő intelligensen szabályoz.

Első körben nutellás croissant sütöttünk. Az érintőpanelen a „Bake” volt kiválasztva, ami 175 °C és 20 perc sütési időre van programozva gyárilag.

Arról, hogy milyen lett a croissan nincs információ, nem sikerült megkóstolni, mert percek alatt eltűnt a tányérról. Lehet, hogy elpárolgott, vagy az éhes családtagok gondoskodtak az elfogyasztásáról. Ez a mogyorós Milka csokival is így szokott lenni, mire ennék belőle, már csak az üres papírt találom a szekrényben. Egyébként a fenti képen látható a frissen kisült finomság.

A következő körben egész csirke, szeletekre vágott burgonya és hagymakarikák lettek elkészítve. Itt a „Roast” opciót választottuk, ilyenkor 200 °C-on, 50 percig dolgozik a gép.

Az eredmény önmagért beszél. Ennyire finom, omlós csirkét még nem ettünk, excellent!

A történet az „Air Fly” gomb megnyomásával folytatódott, 200 °C-on és 20 percen keresztül készült a kukoricapehellyel megszórt csirkemell. A fentebb lévő képen látható a kezdet, és mellette a jénaiban feltálalt, előzőleg elkészített egészcsirke, magáért beszél.

Az elkészült csirkemell, mely fentebb látható, szépen átsült.

Kipróbáltuk a melegszendvics sütést is, ami egy 10 perces folyamat. Ehhez a bal alsó sarokban található „Air Broil” gomb lett a kiválasztott.

Egy kicsit felperdült a felvágott széle, a látványt ez rontja, de az ízeket nem. Maradva ennél a funkciónál, bundáskenyeret készítettünk. A bundáskenyér gyerekkorunk kedvence volt, hegyeket ettünk meg reggelire belőle. Azonban 40 évvel később már egy darab elfogyasztása után is hasi diszkomfort érzés tör ránk.

Azonban a Chefree AFG01-ben készült, egy kis sajttal is megszórt bundáskenyérrel nem ez a helyzet. Visszahozta számunkra az elfeledett, imádott gyermekkori ízvilágot, ez minden pénzt megér!

Természetesen az Air Fryer teszt nem létezhet szalmakrumpli sütés nélkül. Ehhez a „Fries” előreprogramozott gombot használtuk, 200 °C-on 18 percen keresztül nyomattuk a technikát, egyébként 1 kg krumpli fér a kosárba.

Gyönyörűszép, aranysárga, ropogós lett a krumpli, a gyorséttermi, Mekis és társai produktumok a nyomába sem érnek. A képen látható kis füzet benne van a csomagban, ebben fel vannak tüntetve az élelmiszerekhez tartozó sütési idők és hőmérsékletek.

Tarját is grillezettünk „Steak” módban, 200 °C-on. Itt a gyárilag beállított 12 perc nem volt elég, ezért ráadtunk még 5 percet.

Ilyen lett felvágva, itt már Max, a házőrző tacskónk is tudta, hogy a benne lévő csont az övé lesz.

Értelemszerűen, a feltüntetett értékektől el lehet térni, a bal oldali le-fel nyilakkal a hőmérsékletet, a jobboldaliakkal pedig az időt állíthatjuk. A gyártó külön kiemeli az előmelegítés (Preheat) funkciót, mert ezáltal az ételek ropogósabbak lesznek, és tényleg, ez így van. Minden program előmelegítéssel kezdődik, ez kihagyható a „Start” gomb három másodpercig való nyomva tartásával.

A grill funkció az „Air Grill” megnyomásával indul. Itt a hőmérséklet négy lépésben 200-265 °C, illetve az idő 10-15 perc közötti időre van alapértelmezetten beállítva. Mi grillkolbászt és grillsajtot készítettünk, lentebb látható a fincsi végeredmény.

Rengeteg mindent el lehet készíteni az Air Fryer-ben, nagyon sok recept fellelhető, de a gyártónak is van egy saját, Chefree nevű, angol nyelvű alkalmazása, ami ingyenesen letölthető, tele van jobbnál-jobb receptekkel. A lenti képen például az AFG01-ben készült tojásrántotta látható.

A tapadásmentes kosár, grillrács és a rácsos kosár egyaránt mosogatógépben mosható – és igazából abban is ajánlott, a teflonos cuccok amúgy sem szeretik a mosogatószivacsos sikálást.

Miért előnyős a Chefree AFG01 forrólevegős sütő beszerzése?

  • Átlagban 85%-kall kevesebb hozzáadott zsiradékkal/olajjal süthetünk, vagyis sokkal egészségesebben készíthetők el benne az ételek.
  • Nem kell kínlódnunk a használt olajjal.
  • Az ételek nem áznak el az olajtól, ezáltal sokkal ropogósabbak, ízletesebbek lesznek, mellékíz nélkül.
  • A hagyományos olajsütőknél megszokott olajszag, sőt a zsíros vízpára is elfelejthető, csak az étel kellemes illata terjeng a konyhában.
  • A nagy mennyiségű hő kis sütési területre koncentrálódik, ezért sokkal jobb a hatásfoka, mint a villany vagy gáztűzhely sütőké. Ezáltal gyorsabban elkészülnek az ételek, kevesebb áramfogyasztás mellett.
  • Az előbb említett jobb hatásfok miatt nem fűti be a konyhát, vagyis nyáron kifejezetten kellemes a használata.
  • Kisebb konyhákba, ahová nem férne be egy rendes villany/gáz sütő, ideális megoldás, nem kell lemondani a sütőben sült ételekről.
  • Nagyon egyszerű, gyors és könnyű a takarítása.

Megnéztük a sütés közbeni áramfelvételt, mert volt, amikor hordozható töltőállomásról ment a sütés. A képen jól látható, hogy nincs folyamatos 1600 wattos terhelés, sokat megy a masina alapjáraton, 30 wattos áramfelvétellel.

Egy dolog nem tetszett a sütővel kapcsolatban. Amikor elkészül az étel, a gép „done” felirattal és sípolással jelzi, de nem kapcsol ki azonnal, hanem még 2 percig megy tovább. Mit csinál ilyenkor, lehűti magát? Ugyanolyan forró a géptest, szóval nem.

Hasznos tippek:

  • Szórófejes palackból permetezzük be vékony rétegben az alapanyagokat olajjal. Érdemes olyan olajokat választani a forró levegős sütéshez, amelyeknek magas a füstpontja, mint például a repce- vagy napraforgóolaj. Használhatunk erre a célra hagyományos kenő ecsetet is.
  • Használjuk sütőpapírt.
  • Az ételek egymásra rakásával megakadályozzuk azt, hogy a forró levegő egyenletesen áramoljon, ezzel megszüntetve a konvekciós hatást. Ezért 5-10 percenként húzzuk ki a kosarat és rázzuk össze a tartalmát. A gép automatikusan kikapcsol a sütőkosár kihúzásakor, majd visszatolás után ismét bekapcsol.

A végére jön a legjobb, a hazai piacon is van hasonló tudású – ugyanazon a gyártósorról lekerülő, ismertebb nevű – Air Fryer 106 ezer forintos áron. Ezzel szemben tesztalanyunk már-már nevetségesen olcsó!

A Chefree AFG01 sütő és grill 2 az 1-ben megvásárlásához a BGe02f80 kupon használatával, szenzációsan jó áron, csak 107,99 dollárra lesz szükségünk, ami 37 ezer forint

A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás és visszaküldési szolgáltatás (2,16 dollár) nem kötelező, de ajánlott!